Thema’s: ‘Voeding en preventie kanker’ ‘Aandoeningen bij vrouwen, PCOS en insulineresistentie’ ‘Impact van koolhydraten op insulineresistentie’ ‘De nieuwe NHG standaard Diabetes type 2’ 'De nieuwe zorgstandaard Eetstoornissen' 'De nieuwe Voedingsnormen' voor vitamines en mineralen voor volwassenen
Voor leden sluiten we af met praktische tools en workshops voor leefstijl-(E)- coaching
Diëtisten- programmma niet DCN leden
€135,00
‘Voeding en preventie kanker’
‘Aandoeningen bij vrouwen, PCOS en insulineresistentie’
‘Impact van koolhydraten op insulineresistentie’
‘De nieuwe NHG standaard Diabetes type 2’
'De nieuwe zorgstandaard Eetstoornissen'
'De nieuwe Voedingsnormen' voor vitamines en mineralen voor volwassenen
Op 24 mei wordt het 3e expert rapport van de WCRF (World Cancer Research Fund) gepresenteerd. Het expert rapport omvat de conclusies van alle wetenschappelijk onderzoek naar de rol van voeding en beweging bij het ontstaan en bij de preventie van kanker. Ellen Kampman coördineert het Nederlandse deel van het onderzoek. Een van de thema's van de DCN Academy op 19 september is aandoeningen bij vrouwen. In Nederland is nu ook bij vrouwen kanker doodsoorzaak nummer 1. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de overleving bij hart- en vaatziekten steeds beter wordt. Maar voor iedereen en zeker voor diëtisten, is het belangrijk te weten welke adviezen t.a.v. het voorkomen van kanker relevant zijn. We zijn dan ook heel blij dat Ellen Kampman op 19 september bij de DCN Academy de nieuwste inzichten zal presenteren.
Dr. Kirsten Berk
In juni wordt de nieuwe NHG standaard diabetes type 2 (DM2 ) gepubliceerd. Kirsten Berk, diëtist en onderzoeker aan het Erasmus MC bespreekt wat nieuw is in de NHG. Zij zal met name ingaan op de gedeelten die voor de diëtist het belangrijkste zijn. Tevens belicht ze de verschillen met de NIV richtlijn diabetes type 2 in de tweede lijn, waar zij aan meegewerkt heeft.
Drs. Marion Hoogkamer
De nieuwe zorgstandaard eetstoornissen, op grond van de DSM V, is eind 2017 geautoriseerd. Marion Hoogkamer bespreekt deze op 19 september in grote lijnen en gaat in op aandachtspunten voor de diëtist. Ook zal zij aandacht besteden aan Orthorexia Nervosa.
Prof. Fred Brouns
De titel van zijn presentatie is:
Impact van koolhydraten, suikers en ‘zoet’ op overgewicht en insuline resistentie
Prof. Brouns zal de volgende vragen aan de orde laten komen - Hebben koolhydraten (KH) een ander effect op overgewicht en insuline residentie (IR) dan vetten? - Zijn er verschillen tussen typen koolhydraten op IR (fructose vs glucose) - Hebben KH uit natuurlijke bron (graan, aardappel, rijst, fruit) andere effecten m.b.t vertering, opname en stofwisseling dan daaruit geïsoleerde KH? - Heeft het innemen van een beperkte hoeveelheid snel opneembare KH effect op je 24 uurs glucose en daardoor op IR? - Leiden niet-calorische zoetstoffen tot overgewicht en diabetes? - Is een laag KH dieet van voordeel? - Wat is ‘hang naar zoet’: metabool of mentaal/psyche? - Welke invloed heeft sap zonder toegevoegde suikers op overgewicht, diabetes en hart-en vaatziekten? - Wat laten recente meta-analysen zien?
Wil je ook lid worden ?
DCN is een beroepsorganisatie voor diëtisten in de eerstelijnszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en andere verwijzers.