Webinar  Journal Club               Alleen voor leden

27 juni 19.30 - 20.45 uur
Aanmelden

Journal Club 14 november 19.30 - 20.45 uur Online

Aanmelden

Scholing Ketogeen Dieet Wetenschappelijke onderbouwing en praktische toepassing

Aanmelden

Programma
DCN Academy 18 september

Programma voor dietisten

09.00
09.45

Inschrijven en bezoek informatiemarkt. Ophalen eindejaarsgeschenk DCN leden

09.45
09.55

Willy Gilbert-Peek, voorzitter DCN

Opening DCN Academy.

Behalve als diëtist in de kliniek en als docent werkt Gilbert-Peek sinds 1984 als vrijgevestigd diëtist. ‘Het is geen grote praktijk, dat kan ook niet als je daarnaast ook nog les- geeft’, zegt ze vanachter haar praktijkbureau in Dordrecht. Vanuit deze functie kwam ze bij de Diëtisten Coöperatie Nederland terecht die in 1991 werd opgericht.

09.55
10.35

Dr. Kirsten Berk over intermitterend vasten

in de media is veel aandacht voor intermitterend vasten en diëtisten krijgen dan ook regelmatig vragen hierover op het spreekuur: ‘Is het aan te raden of niet?'
Kirsten Berk geeft een uitleg over de fysiologie. Wat gebeurt er in energiemetabolisme bij vasten? Wat houdt intermitterend vasten in? Kan het een rol spelen bij het doorbreken van insulineresistentie? Kirsten zet het wetenschappelijk onderzoek op een rijtje.

10.35
11.15

Prof. Ingeborg Brouwer ook spreker bij DCN Academy

In de social media wordt de laatste tijd veel gesproken over verzadigd vet.
Het leek ons een goed idee om Prof. Ingeborg Brouwer te vragen het wetenschappelijk onderzoek op een rijtje te zetten.
Ingeborg Brouwer is hoogleraar voeding voor gezond leven, met speciale aandacht voor vetzuren, aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. Bij deze leerstoel is ze de opvolgster van Prof. Martijn Katan.

11.15
11.45

Koffiepauze en bezoek informatiemarkt

11.45
12.15

Lydia Jeuken spreker bij DCN Academy over de GLI

Lydia Jeuken spreker bij DCN Academy over de GLI Lydia Jeuken is diëtist in Venray en biedt daar als leefstijlcoach het COOL programma aan. In november sluit de eerste groep de eerste fase af. Lydia gebruikt het DCN Voedings- en Leefstijlboek. Op 18 september vertelt zij hoe zij het boek inzet in het COOL-traject.

12.15
12.30

Presentatie Slimme Recepten, zoutarm
Uitdelen gratis exemplaar aan deelnemers

12.30
14.00

Lunch en bezoek informatiemarkt

14.00 
14.30

Dr. Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum, ook spreker op 18 september!

'De diëtist voor het individuele verschil'

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad worden door het Voedingscentrum vertaald naar praktische algemene adviezen, zoals de schijf van vijf.
Het toepassen van algemene adviezen blijkt voor veel mensen moeilijk. Het vertalen naar een voedingsadvies toegespitst op de persoonlijke situatie is de specifieke deskundigheid van de diëtist. Diëtisten zijn opgeleid om een voedingsadvies te geven op grond van eventueel ziektebeeld, bloeduitslagen, antropometrische gegevens, smaakvoorkeur, sociale omstandigheden, vaardigheden en niet te vergeten persoonlijke doelen van mensen/ cliënten.
Daar waar nodig kan de diëtist afwijken van RGV en dit aan cliënt en eventuele verwijzer uitleggen. Zij begeleidt/coacht de cliënt zodanig dat de cliënt de adviezen in het dagelijkse leven zo goed mogelijk kan toepassen, waardoor langdurige gezondheidswinst behaald kan worden.

14.30
15.00

Dr. Heidi Stigelis, psycholoog

Acceptance and Commitment Training, wat kan de diëtist er mee?
Met de visie Eten = Gedrag traint Heidi Stigelis diëtisten in Nederland om zo hun consulten meer impact te geven als het gaat om gedragsverandering. Duurzame gedragsverandering is alleen mogelijk als er aandacht is voor de mentale component. Met Acceptance and Commitment Training kunnen vaardigheden geleerd worden om cliënten gerichter te coachen in gedragsverandering.

Acceptance and commitment therapy (ACT) is een vorm van gedragtherapie die is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven Hayes. In ACT wordt cliënten geleerd zich te richten op zaken die ze op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals hun eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.

15.00
15.30

Thee/koffiepauze en bezoek informatiemarkt

15.30
16.15

Prof. Renger Witkamp (WUR)

geeft een scholing over de invloed van medicatie op de voedingstoestand en ook andersom: de invloed van voeding op de werking van medicatie.
Aan de Wageningen Universiteit wordt professor Witkamp als docent hoog gewaardeerd door de studenten. We zijn dan ook blij dat hij 18 september aanwezig kan zijn.
De interactie tussen medicijnen en voeding kent verschillende aspecten
• Effecten van obesitas of ondervoeding op de werking van medicijnen
• Effecten van voeding op de werking van medicijnen
• Effecten van specifieke nutriënten op de werking van medicijnen
• Effecten van medicijnen op de voedingstoestand
• Effecten van medicijnen op de vitamine- en mineralen status

16.15
17.00

Dr. Jan Westerink, internist-vasculair geneeskundige UMC

Jan Westerink behandelt de nieuwe NHG richtlijn CVRM. Hij deed dit ook in juni op het Langerhans symposium. Voor wie Langerhans gemist heeft zet Jan Westerink de veranderingen op 18 september op een rijtje.
Vragen (of het voorleggen van een casus) mogen van te voren worden ingestuurd naar

17.00
17.15

Afsluiting

Programma voor starters

13.40
14.25

Lieke van Soest, DCN diëtist
Een eigen praktijk starten

14.30
15.00

Eric van Haperen, VVAA
Inkomstenbelasting en omzetbelasting (BTW)

15.00
15.30

Thee/koffiepauze en bezoek informatiemarkt

15.30
16.00

Eric van Haperen, VVAA
Boekhouding, verzekeringen

Pro gram ma

15 april

09.00 - 09.30
Inschrijven DCN leden en bezoek informatiemarkt 
Alleen voor leden
09.30- 10.15
-

Plenair Programma

10.45-10.50
Opening DCN Academy
Willy Gilbert
10.50 - 11.25
-
-
11.25 - 12.00
-
-
12.00 -12.35
-
-

Lunch en informatiemarkt

12.40 - 14.10
Keuze workshops , definitieve programma volgt nog
14.10 - 14.45
-
-
14.50 - 15.25
-
-

Thee/koffiepauze en bezoek informatiemarkt

15.30 - 16.00
16.00 -16.35
16.35 -17.15
-
-

Afsluiting

17.15 - 17.30

Sprekers

Dr. Kirsten Berk

Postdoc onderzoeker en dietist

Dr. Kirsten Berk is post-doc onderzoeker en diëtist van het diabetesteam van het ErasmusMC, Rotterdam, en docent aan de HAN.

Dr. Jan Westerink

Internist-vasculair geneeskundige

Jan Westerink behandelde op de DCN Academy van 30 januari de NHG standaard Chronische Nierschade. Zijn onderdeel werd zeer hoog gewaardeerd: een 8,6 voor de inhoud en een 8,8 voor de presentatie.


Prof. Renger Witkamp

Professor in Nutrition and Pharmacology

Aan de Wageningen Universiteit wordt professor Witkamp als docent hoog gewaardeerd door de studenten. We zijn dan ook blij dat hij 18 september aanwezig kan zijn om ons bij te praten over de invloed van medicatie.

Heidi Stiegelis

psycholoog

Heidi Stiegelis is psycholoog die in haar praktijk werkt met Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van gedragstherapie. Het zorgt dat gedragspatronen écht veranderen, niet als kunstje, maar als “way of life”. Heidi traint ook diëtisten om deze therapie toe te passen.

Ingeborg Brouwer

Hoogleraar Voeding voor Gezond Leven

Ingeborg Brouwer is professor of Nutrition for Healthy Living with special emphasis on fatty acids at the Department of Health Sciences and the EMGO+ Research Institute for Health and Care Research, VU University Amsterdam, the Netherlands.

Ingeborg Brouwer is trained as a nutritionist at Wageningen University and registered as nutritional scientist at the Netherlands Academy of Nutritional Sciences. She received her PhD in Medical Sciences at the Catholic University Nijmegen, the Netherlands in 1999. Her PhD research focussed on effects of folate and folic acid on homocysteine. In 1999 she started to work as post-doc and later as project leader for the Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS, currently named TI Food and Nutrition).

Lydia Jeuken

Docent voedings- en dieetleer

Graag stelt ze zich kort voor: ‘Na wat omzwervingen als diëtist in het verpleeghuis, bij de thuiszorg en als docent voedings- en dieetleer werk ik inmiddels 25 jaar als diëtist/teamleider in het ziekenhuis (VieCuri Medisch Centrum). Daar was ik als projectleider betrokken bij verschillende project waarbij voeding een belangrijke rol speelt zoals de implementatie van screening en behandeling van ondervoeding in de kliniek en op de polikliniek. Omdat ik van mening ben dat preventie en 1e lijnszorg steeds belangrijker worden in het huidige zorglandschap heb ik in juli jl. de post HBO opleiding tot leefstijlcoach afgerond en heb ik een eigen praktijk voor leefstijlcoaching/ diëtetiek.’

Gerda Feunekes

Directeur / Executive Director - Voedingscentrum

Ze is in 1989 afgestudeerd als voedingskundige aan Wageningen Universiteit. In 1996 promoveerde zij daar op een proefschrift getiteld “Food, fat, family and friends: studies on the impact of the social environment on dietary intake”. Ze publiceerde ruim veertig wetenschappelijke artikelen, onder andere over het meten van vet- en alcoholconsumptie, de sociale aspecten van eetgedrag, en consumentenpercepties in relatie tot zoutreductie. Feunekes werkte als Consumer Scientist bij Unilever en deed onderzoek naar vitaliteit. Sinds 2008, was ze als Global Nutrition & Health Director daar verantwoordelijk voor zoutverlaging.

Sinds 2014 leidt ze het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum is 100% door de overheid gefinancierd en adviseert volgens de laatste stand van de wetenschap. De ambitie van het Voedingscentrum is dat individuen gemotiveerd zijn om goed te eten en beschikken over kennis en vaardigheden om gezonde en duurzame keuzes te maken. Daarbij is belangrijk dat de omgeving zo is ingericht dat de gewenste keus vanzelfsprekend en bereikbaar is voor iedereen. Het voorlichtingsmodel de Schijf van Vijf integreert gezondheid en duurzaamheid, waarmee Nederland internationaal een voorloper is. Het Voedingscentrum werkt samen met soortgelijke centra in de European Public Health Nutrition Alliance.

Locatie

Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
info@veenendaal.valk.com

Wil je ook lid worden ?

DCN is een beroepsorganisatie voor diëtisten in de eerstelijnszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en andere verwijzers.
Info lidmaatschap DCN

Heb je een vraag?

Wij beantwoorden deze zo snel mogelijk. 
Stel je vraag
shopping-cartmale