Selecteer een pagina

DCN voor Huisartsen en POH’s

Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) is het landelijk netwerk van diëtisten in de eerstelijnsgezondheidszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met (huis-)artsen en poh’s en houden spreekuur in diverse huisartsenpraktijken en gezondheidscentra. DCN behartigt de belangen van haar leden, organiseert scholingen voor diëtisten en ontwikkelt producten en diensten voor uw patiënt. Op onze website www.dcn-dietist.nl kunt u een diëtist bij u in de buurt vinden.

Wat kunnen wij voor uw patiënt betekenen?

U weet dat een gezonde leefstijl veel gezondheidswinst oplevert. Maar hoe motiveert u uw patiënt? Door discussies in de media en eigen ‘beliefs’ is er veel verwarring over voeding.
Het is soms lastig het onderwerp ‘voeding’ tijdens het consult aan te snijden.
U weet naturlijk dat u kunt doorverwijzen bij overgewicht, diabetes of hoog cholesterol, maar wij kunnen helpen bij een heel scala aan gezondheidsklachten, zoals hoge bloeddruk, buikklachten door IBS , overgangsklachten, moeilijk eten de kinderen, ondergewicht.
Een grote groep in uw praktijk zijn ongetwijfeld de ouderen. Voor de oudere, die zo lang mogelijk vitaal wil blijven, kan de natuurlijk achteruitgang van de spiermassa beperkt worden . door adequate voeding met extra eiwit in combinatie met gerichte lichaamsinspanning.
Bij kwetsbare ouderen kan ondervoeding de lichamelijke conditie verder verslechteren, waardoor ook de mentale conditie achteruitgaat. De diëtist heeft een geïntegreerde aanpak, d.w.z.adviseert niet alleen over voeding, bijvoeding, sondevoeding, maar kijkt naar de gehele context, zoals familie omstandigheden, levensvreugde, maaltijdbeleving. En geeft praktische adviezen, ook aan familie en mantelzorgers.

Huisarts en praktijkondersteuner, dé belangrijke spil in de eerste lijns zorg.

Multidisciplinaire samenwerking is een must voor optimale zorg. Belangrijk is dat zorgverleners elkaar aanvullen. Dit geldt voor alle aspecten van zorg en zeker ook voor voeding. Voor mensen met Diabetes Mellitus Type 2, COPD of hart- en vaatziekten of met risico hierop, is de zorg veelal georganiseerd als ketenzorg. De huisarts, de POH als centrale regisseur en de diëtist als meest deskundige op gebied van voeding moeten elkaar goed aanvullen.

Een eenduidige boodschap en afstemming zijn belangrijk om de patiënt te motiveren en gemotiveerd te houden. Dit is lastig, want er zijn veel tegenstijdige berichten over voeding in de media. Ook de deskundigen zijn het niet altijd met elkaar eens. Dit heeft deels te maken met nieuwe wetenschappelijke inzichten en deels met het interpreteren van wetenschappelijke gegevens. Voedingsadvies geven is dus lastig.

Belangrijk is ook dat de patiënt zelf een actieve schakel is in de ketenzorg. Zelfmanagement wordt een steeds belangrijker begrip.

DCN op de Huisartsbeurs

DCN was zaterdag 2 april aanwezig op de door de LHV georganiseerde Huisartsbeurs. Huisartsen en POH’s konden kennis maken met de DCN voorlichtingsmaterialen, de op dat moment kersverse Schijf van Vijf en men kon de handknijpkracht laten testen.

De koolhydratenquiz, die we ook gebruiken op de Gezondheidsbeurs, zorgde bij deze doelgroep ook voor een aantal struikelblokken. Er werden goede gesprekken gevoerd en contacten gelegd.

Krachtige tools ter ondersteuning van uw patiënt

Bij het ontwikkelen van onze producten maken we gebruik van de vakkennis en praktijkervaring van onze diëtisten, waarbij de patiënt uiteraard centraal staat.

Het Voedingsdagboek

Het Voedingsdagboek geeft inzicht en goede uitleg over de rol van voeding; primair gericht op gezonde voeding, gewichtsreductie, hoog cholesterol, diabetes en hypertensie, maar ook inzetbaar bij PDS en ondervoeding. Uw patiënt kan zelfstandig of met hulp van een diëtist aan de slag met het Voedingsdagboek. 

E-coachingsprogramma’s

Wij kunnen uw patiënt ook online begeleiden met onze ‘Meer grip op je voeding’ programma’s. Duidelijke instructie, veel contact, ondersteuning zelfmanagement, structurele aanpak; men leert waar het echt om gaat.

Online E-coachingsprogramma: Meer grip op je voeding

 • Voor mensen die:
 • Gezonder willen eten
 • Meer over voeding willen weten
 • Op verantwoorden manier willen afvallen
 • ‘Meer grip’ op hun voeding willen krijgen
 • Zelf aan de slag willen met hulp van onze online diëtisten

DCN voor u

 • Persoonlijk voedingadvies face-to-face via een van onze diëtisten (Vind een DCN diëtist)
 • Via onze E-coaching kan uw patiënt, digitaal geholpen door onze diëtisten, zelf aan de slag naar een gezonder leefpatroon
 • Via onze E-learnings leert uw patiënt de relatie voeding en ziektebeeld beter kennen en krijgt  praktische handvatten aangereikt
 • Wij kunnen bij u in de zorggroep diverse praktische workshops organiseren. Overzicht workshops [volgt in later stadium]
 • Het DCN Voedingsdagboek geeft heldere informatie en maakt mensen bewust van hun voedingspatroon.
 • Via ‘testen’ kan uw cliënt zijn/haar kennis over diverse voedingsonderwerpen testen. Door onze ervaring weten we wat de meest voorkomende valkuilen zijn. Door de vrijblijvende vorm en de digitale feedback ontstaat op een prettige manier meer inzicht.
 • Wilt u zelf uw kennis verrijken? Onze E-learning over Voeding en CVRM is gereed!

Zoekt u een diëtist voor spreekuur bij u in de praktijk? Stuur een mail naar [email protected]

E-learning Praktijkondersteuners

Voeding en leefstijladviezen bij hart- en vaatziekten gebaseerd op de nieuwste Richtlijnen goede voeding. 6 studiepunten

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd en ook in Nederland een belangrijke doodsoorzaak. Cardiovasculair risicomanagement is de diagnostiek, behandeling en follow-up van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, inclusief leefstijladvisering en begeleiding bij patiënten met een verhoogd risico op ziekte of sterfte door deze ziekten.

Multidisciplinaire samenwerking (zoals in de ketenzorg) en een must voor een optimale zorg aan de patiënt. Belangrijk is dat de verschillende zorgverleners elkaar niet tegenspreken. Dit geldt voor alle aspecten van de zorg en zeker ook voor voeding.

Prijs: De kosten voor deze gehele cursus zijn € 57,-. DCN heeft voor u een kortingsvoucher beschikbaar gesteld ter waarde van € 15,-. Kijk voor meer informatie op www.online-e-learning.nl

Iroko 145 3315 PN Dordrecht

Phone: 024 - 2005491 op werkdagen

Web: www.dcn-dietist.nl