Gedragswetenschapper bij Voedingscentrum en Radboud Universiteit
Hoe wordt eetgedrag bepaald? Praktische strategieën voor gezonder eetgedrag De 'slimme vork'
Liesbeth Libbers
Diëtist, psycholoog, sportdiëtist
Eten als reactie op stress lijkt heel normaal; veel mensen zijn bekend met de term emotie-eten. Fysiologisch gezien is het echter een heel vreemde reactie. Stress is een teken van gevaar en het lichaam komt in staat van paraatheid. Eén van die reacties is de afgifte van het hormoon cortisol wat invloed heeft op de vetstapeling. Daarnaast is er bij stress een sterke psychologische reactie die vaak gebaseerd is op aangeleerd gedrag. Hoe verlopen deze fysiologische en psychologische reacties op stress. Wat betekent dit voor een cliënt die problemen ervaart in het eetgedrag. En wat kun je als diëtist voor hen betekenen. Daarover meer in deze lezing.
Monicque Lorist
Hoogleraar Neurowetenschappen RUG
Wat gebeurt er in de hersenen als mensen voedsel proeven en wat als ze voedsel zien? Is er verschil tussen jongeren en ouderen?
Bernadette Deenen
Diëtist Nederlandse Obesitas Kliniek
Bariatrie, voeding en emoties voor en na de ingreep. • Wat is de rol van de diëtist; op welke momenten komen deze patiënten de diëtist tegen? • De emoties van de diëtist; heb ik gefaald als de patiënt voor bariatrie kiest? • Veel terugval naar oud gedrag na het begeleidingstraject . • Veel achterliggende problematiek (incest, pestgedrag) • De ethiek van bariatrie
Marion Hoogkamer
Haptotherapeut, psycholoog en diëtist
Hoe wordt het brein getriggerd door emoties? Hoe kun je hier als diëtist mee omgaan?
'Emotie-eten; geef gewicht aan het verlangen'. Gedachten en uitspraken van mensen met eet- en gewichtsproblemen gaan vaak over machteloosheid en het gebrek aan 'hoop dat het ooit nog goed komt'. Dergelijke gedachten kunnen tot vicieuze cirkels in het brein leiden die uitputting en obsessie in de hand werken. Zoekend naar een oplossing vanuit 'het hoofd' is beperkt en zorgt voor verstrakking van het lichaam als er te weinig aandacht is voor het lichamelijk ervaren. In deze workshop wil ik ingaan op hoe je het brein optimaal kunt benutten, de zielslaag kan voeden en de cliënt kan leren om zijn emoties op een andere manier te 'dragen'. Hoe kan je ondanks een belast verleden jezelf mentaal en fysiek oprichten om gevoelens van machteloosheid tegen te gaan.
‘Eten-in-aandacht’ (EIA) is belangrijk om meer bewust te worden van gedachten en gevoelens rondom voeding. In het Voedings- en Leefstijlboek is het hoofdstuk ‘Eten-in-aandacht’ van Netty's hand afkomstig. Netty zal toelichten hoe zij EIA inzet voor cliënten met emotie-eten/eetbuien waarbij gewerkt wordt aan het ontwikkelen van een betere relatie met eten, het lichaam en zichzelf. De basis wordt gevormd door een andere mindset en meer mindfulness rondom eetgewoonten. EIA is toe te passen door elke diëtist en onmisbaar voor het ontwikkelen van duurzame gezonde gewoonten.
Wil je ook lid worden ?
DCN is een beroepsorganisatie voor diëtisten in de eerstelijnszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en andere verwijzers.