Webinar Herregistratie Kwaliteitsregister Paramedici (KP)

22 mei 20.00 - 21.15 uur
Aanmelden

Spierverlies nadelig tijdens chemotherapie bij darmkanker

Patiënten met uitgezaaide darmkanker verliezen tijdens de chemotherapie gemiddeld 6% van hun spiermassa in slechts 3 maanden. Opvallend was dat de patiënten die meer dan 9% spiermassa inleverden tijdens chemotherapie een lagere overlevingskans hadden. Dit blijkt uit onderzoek van de afdelingen Diëtetiek & Voedingswetenschappen en Medische Oncologie van het VUmc Cancer Center Amsterdam. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Clinical Oncology.

Optimalisatie voeding

Leidt optimalisatie van de voeding tijdens chemotherapie tot spierbehoud? Dit wordt momenteel onderzocht in 5 ziekenhuizen (VUmc in Amsterdam, het Spaarne Gasthuis locatie Hoofddorp, Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en het Amphia ziekenhuis in Breda). Het idee is dat daarmee mogelijk ook de kwaliteit van leven en de werkzaamheid van de behandeling verbeteren.

Wil je ook lid worden ?

DCN is een beroepsorganisatie voor diëtisten in de eerstelijnszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en andere verwijzers.
Info lidmaatschap DCN

Heb je een vraag?

Wij beantwoorden deze zo snel mogelijk. 
Stel je vraag
searchshopping-cartmale