Sacha Visser

Ruim 30 jaar houdt Visser zich als diëtist bezig met het begeleiden van cliënten. Ze deed de docentenopleiding Voeding en vervolgens Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. “Chemie en voeding hebben me altijd heel erg geboeid, met name dat wat het met de mens doet en wat de mens ermee doet.” 

Al snel werd haar interesse getrokken door cliënten bij wie het volgen van de Schijf van Vijf niet goed ging. “Bij hen was er meer aan de hand.” Door jarenlange ervaring in de praktijk van allergologen in het Gelderse Arnhem en Velp heeft Visser zich vervolgens laten bijscholen. Eind jaren 80 kwam ze met de Stichting Voedselallergie in aanraking, die destijds puur bezig waren met lotgenotencontact, want “er was op dat moment gewoon niets meer.”

In 1995 stond Visser aan de wieg van Diëtist & Overgevoeligheid, “een groep van diëtisten die met elkaar wilde sparren over voedselovergevoeligheid, daar ontstonden vervolgens richtlijnen uit.” In de loop der jaren besloten zij hun deskundigheid beschikbaar te stellen voor collega-diëtisten en werd de post-hbo-cursus ‘Voedselovergevoeligheid in de eerste lijn’ opgezet. “Dat bijscholen van collega’s is ontzettend leuk om te doen, hierdoor kan ik overbrengen wat de waarde van ons werk is als je je richt op voedselovergevoeligheid.” In 2012 ging D&VO samen met Voedsel Overgevoeligheid Overleg Diëtisten Academische Ziekenhuizen (VOODAZ), wat uitmondde in het gespecialiseerde kennisnetwerk DAVO.

Volgens Visser moet de informatieverstrekking over allergenen op het etiket van een product veel beter. Als een allergeen in de ingrediëntendeclaratie staat, denk aan PINDA, NOTEN, MELK of EI, dan is er geen twijfel over mogelijk dat het allergeen in het product zit. “Maar op het etiket staat niet altijd of er sporen van allergenen in kunnen zitten, wat veroorzaakt wordt door kruisbesmetting. Het is namelijk niet wettelijk verplicht is om zo’n waarschuwing op het etiket te zetten.” Voor Visser een ware doorn in het oog. “Ik deel bewust met mijn patiënten dat de kans dat er een allergeen in een product zit zonder waarschuwing even groot is als bij een product met waarschuwing. Ik adviseer hen daarom altijd noodmedicatie bij zich te hebben. Helaas een bittere noodzaak; anders heb je geen enkele mogelijkheid om verpakte en onverpakte producten te gebruiken, uiteten te gaan of bij vrienden te eten.”

Specialisatie: voedselovergevoeligheid: voedselallergie en voedselintolerantie en Coeliakie

Wil je ook lid worden ?

DCN is een beroepsorganisatie voor diëtisten in de eerstelijnszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en andere verwijzers.
Info lidmaatschap DCN

Heb je een vraag?

Wij beantwoorden deze zo snel mogelijk. 
Stel je vraag
shopping-cartmale