12.00 - 12.45 u
Inloop met soep en bezoek informatiemarkt
Een van de adviezen van de Gezondheidsraad is het gebruik van zout te beperken. Veel patiënten geven aan, als de huisarts ernaar vraagt: ik gebruik bijna helemaal geen zout. Als de zoutintake via de urine wordt gemeten, blijkt dit vaak tegen te vallen. Er zijn veel smaakmakers, die zout bevatten. Sommige gerechten zijn ook erg lastig op smaak te krijgen zonder zout. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor een kopje soep?
We hebben 2 recepten voor soep met een heel lage hoeveelheid natrium ontworpen. Tijdens de inloop laten we de soepen proeven en beoordelen. De deelnemers van de DCN Academy wordt gevraagd hun oordeel over de soep te geven. We hebben ook een jury die een oordeel geeft.
Vanaf 12.15 u mogelijk om in te loggen voor online deelnemers
12.45 - 13.25 u
Nieuw advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2
Dr. Ivonne Sluijs, secretaris commissie Voeding van de Gezondheidsraad geeft een toelichting op het deze week verschenen rapport.
13.25 - 14.00 u
De 'Metabole switch'
Dr. Kirsten Berk, diëtist en gepromoveerd op diabetes legt uit wat de metabole switch inhoudt, de relatie met vasten en koolhydraatreductie. Ze vertelt over de trials die zij heeft opgezet.
De nieuwe NHG- standaard Diabetes type2 komt in november uit. De nieuwe diabetesmiddelen, met name de SGLT2-remmers krijgen een grotere rol. Een ketogeen dieet kan bij deze middelen problemen geven.
14.00 - 14.30 u
De 'Metabole switch'
Dr. Elles van der Louw, diëtist en gepromoveerd op ketogeen dieettherapie bij epilepsie maakt zich hard voor een correcte naamgeving op gebied van 'keto'. In haar presentatie gaat Elles in op de vraag ‘Is de metabole switch de verbindende schakel als het gaat om aandoeningen waarbij het ketogeen dieet genoemd wordt,
En hoe staat het met de evidence? Zij bespreekt welk wetenschappelijk onderzoek loopt op gebied van oncologie, migraine, Alzheimer.
14.30 - 14.45 u
Voedingsadvies bij kanker
Odette Bruls, docent voeding en marketing gaat tijdens de DCN Academy in op haar ‘patiënt journey’ toen zij getroffen werd door borstkanker. Bij wie kun je terecht voor advies over de voeding? Wanneer komt de diëtist op je pad? Verwijst de huisarts door naar de diëtist?
Odette maakt zich samen met collega's hard voor betere voedingszorg bij borstkanker.
14.45 - 15.45 u
Feestelijk laag koolhydraten buffet /bezoek informatiemarkt
Wat betekent het om een maaltijd met heel weinig koolhydraten samen te stellen? Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de beperkingen? De deelnemers van vandaag krijgen ‘koolhydratengeld’ ter waarde van 15 gram en gaan de uitdaging aan om binnen deze beperking een smakelijke voedzame maaltijd samen te stellen.
Als diëtist krijg je een krachtige tool aangereikt om dit bijvoorbeeld als een scholing voor huisartsen en praktijkondersteuners aan te bieden binnen de zorggroep waar je bij aangesloten bent.
Op deze hele praktische manier zijn de leereffecten enorm groot, zowel voor patiënten als voor zorgverleners.
We hebben hier ervaring mee opgedaan en zeer positieve reacties van huisartsen gekregen!
15.45 - 16.20 u
Rondetafelgesprek over samenwerking huisarts, praktijkondersteuner en diëtist
Doelstelling is een beeld te krijgen hoe de huisarts de diëtist ziet, de meerwaarde van de diëtist aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk te maken en een stap te zetten naar een optimale samenwerking
De NDF voedingsrichtlijn bij Diabetes geeft aan dat vele wegen naar Rome leiden. Caloriebeperkte vetarme voeding, mediterrane voeding, voeding volgens de schijf van vijf, koolhydraatbeperkte voeding, ketogeen dieet.......ze kunnen allemaal leiden tot een goede glykemische instelling en gewichtsreductie. One size doesn't fit all. Hoe denken huisarts en praktijkondersteuner hier over? En wat zijn hun ervaringen bij het koolhydraatarme buffet?
En we gaan ook in op zoutreductie. Elke huisarts zal dit herkennen: ‘Dokter, ik eet helemaal niet zo zout’
16.20 - 16.45 u
Lipoedeem
Bea Koet werkt als diëtist in het expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde van Nij Smellinghe in Drachten. Zij begeleidt vrouwen met Lipoedeem en vertelt over haar ervaringen.
Bea is betrokken bij het opstellen van een internationale behandelrichtlijn.
16.45 - 16.50 u
Afronding