De afgelopen vijf jaar zijn kinderen steeds meer fruit gaan eten. Volgens gegevens uit de voedselconsumptiepeiling van 2012-2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de consumptie van fruit met 20 procent gestegen.
Het RIVM doet momenteel onderzoek naar de voedselconsumptie van Nederlanders tussen de 1 en 79 jaar. De stijging van 20 procent, waarmee de consumptie nu gemiddeld op 94 gram fruit per dag ligt, vindt plaats binnen de leeftijdscategorie van 9 tot 18 jaar.
Uit de gegevens komt ook naar voren dat Nederlanders gemiddeld per dag ruim 3 kilogram aan eten en drinken nuttigen. Ongeveer 2 kilogram daarvan bestaat uit dranken.
Brood en vlees zijn populaire producten. Die eten Nederlanders gemiddeld zes tot zeven dagen per week. Vis en peulvruchten zijn minder in trek en staan gemiddeld één keer per week op het menu.
Eetgewoonten
Nederlanders eten over het algemeen drie hoofdmaaltijden per dag, verspreid over de dag en avond. Het ontbijt wordt genuttigd tussen 7.30 en 9.00 uur, de lunch tussen 12.00 en 13.00 uur en het avondeten wordt traditioneel rond 18.00 uur geserveerd.
Nederlanders eten vooral thuis. Zo'n 80 procent consumeert zijn maaltijd thuis. Voedingsmiddelen die vooral buitenshuis worden gegeten zijn koek en gebak, fruit en vis.
De uitkomsten van het onderzoek zijn bevindingen uit de eerste twee jaren van het onderzoek. In 2018 worden de resultaten van de volledige onderzoeksperiode verwacht.
Periodiek worden door middel van de voedselconsumptiepeiling gegevens verzameld van de Nederlandse bevolking in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit gebeurt al sinds 1987.
Door: NU.nl