Voor plastic tasjes moet je in de winkel of op de markt tegenwoordig een klein bedrag betalen. Het is veel voordeliger om een eigen (stoffen) tas mee te nemen. Maar kan het kwaad om een herbruikbare tas, bijvoorbeeld een van stof, te gebruiken voor je boodschappen? Is zo’n tas een broeinest voor bacteriën, zoals sommige hygiëne-experts beweren, of valt het wel mee?
Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum, legt uit: “Een herbruikbare tas van bijvoorbeeld plastic, parachutestof of canvas, heeft veel voordelen. Het is voordeliger voor jezelf, en het zorgt voor minder plastic afval. Het klopt dat er bacteriën zoals E.coli of Salmonella in kunnen komen. Die kunnen bijvoorbeeld komen van een lekkende verpakking met vlees of van de grond waar je de tas opzet. Zeker als je de tas niet of weinig wast en intensief gebruikt, kunnen de aanwezige bacteriën ander voedsel besmetten, zoals vers fruit.”
Kans op voedselinfectie?
Hoe erg is het probleem eigenlijk? Of er veel mensen ziek worden van besmettingen via een herbruikbare boodschappentas, is in Nederland niet onderzocht. Er is in San Francisco in de Verenigde Staten wel onderzoek gedaan. Dat concludeert dat er een toename is van het aantal voedselinfecties sinds de plastic tas geld kost, maar daar kunnen we absoluut nog geen harde conclusies uit trekken. Het ging maar om 1 onderzoek.
“Maar we weten wel dat er 2000 mensen per dag ziek worden van een voedselinfectie,” vult Van der Vossen aan. “En dat gebeurt vaak in de privésfeer. Maar waar mensen precies ziek van worden, is helaas niet altijd duidelijk.”
Wat de kans is op een voedselinfectie door een vuile tas, is dus niet te zeggen, maar wassen op 60°C doodt vrijwel alle bacteriën. Zo is je tas weer fris, dat is zeker verstandig als er iets in gelekt is.
Wassen
Hoe vaak zou je je tas dan moeten wassen? “Het is natuurlijk aan jezelf hoe vaak je je tas wast,”aldus Van der Vossen. “Als de tas er vies uitziet, zou ik het zeker doen. Maar ook als de tas er schoon uitziet, kunnen er bacteriën in leven, die zie je niet.” En als je geen stoffen tas hebt, maar een die niet in de was kan? “Die kun je goed schoonmaken met heet water en een sopje. Daarmee verwijder je het vuil en ook de bacteriën.”
Rauw vlees en rauwe vis
Hoe zit dat dan met producten die gevoelig zijn voor besmettingen met bacteriën, zoals rauw vlees en rauwe vis? Sommige experts raden aan om voorverpakt vlees uit de supermarkt en vers vlees van de slager in een aparte plastic tas te vervoeren. “Dat is inderdaad veiliger,” zegt Van der Vossen. “Zo is de kans dat schadelijke bacteriën terecht komen op ander eten in je tas veel kleiner.”
Wat ook helpt is om kwetsbare producten niet onderin de tas te vervoeren, maar bovenop. Zo beschadigen groente en fruit of voorverpakte vlees of vis veel minder snel en krijg je geen vervuiling.