Dr. ir. Merel van Veen,
coördinator Voeding en Kanker (voedingswetenschapper en diëtist) bij WKOF
promoveerde op 18 september aan de WUR.
Met voedingsinformatie niet
wachten tot de patiënt er om vraagt
Mensen die na de behandeling van dikkedarmkanker gezonder eten en meer bewegen,
ervaren een betere kwaliteit van leven dan lotgenoten. Patiënten krijgen
echter vaak geen of weinig voorlichting over leefstijl en voeding. Merel
van Veen concludeert in haar proefschrift dat zorgprofessionals al tijdens de
behandeling dienen te beginnen met het geven van voedingsinformatie en niet
moeten wachten tot patiënten of naasten daar naar vragen. Een voorwaarde
is dat zorgverleners meer kennis krijgen over voeding en leefstijl, want dat
inzicht is momenteel beperkt. Artsen zouden het belang van een gezonde
leefstijl bovendien meer moeten benadrukken, met een leidende rol voor
diëtisten in dit proces.
Vasten en kanker
Merel van Veen vertelt op 20 januari over haar onderzoek en zij gaat in op
vasten bij kanker. Ook zet ze de voedingsfactoren die bijdragen aan het
ontstaan van dikkedarmkanker en de voedingsfactoren die beschermend werken -
gebaseerd op wereldwijd onderzoek -op een rijtje.
Ze zal o.a. ingaan op rood vlees en vitamine D suppletie.