In een aantal rondetafelgesprekken wisselen we van gedachten over diverse onderwerpen, waarbij ‘Specialisatie versus All-round’ een rode draad vormt. Een aantal specialisten verzorgen een presentatie over hun onderwerp.
13:30
Opening door Willy Gilbert
13:35 13:55
Het nieuwe Voedings- en Leefstijlboek, reacties en tips voor gebruik van collega’s Karen Freijer, Willy Gilbert en Sylvia van Daalen. Online: diverse collega’s
13:55 14:00
Introductie op het thema: wat moet je als all- round diëtist van een speciaal aandachtsgebied weten? Karen Freijer, Willy Gilbert, Elles v.d. Louw
14:00 14:45
Rondetafelgesprek over specialisatie en over E-health Willie Bennik , Karen Freijer, Willy Gilbert , Sacha Visser
Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) Sacha Visser en Lisette Matze vertellen hoe zij via een mix van face-to-face en online consulten cliënten met PDS begeleiden.
14:45 15:30
Ketogeen dieet, ketonen, theorie, praktijk en rode vlaggen Elles v.d. Louw In de presentatie op de DCN Academy van 19 sept jl is bediscussieerd wat de term ketogeen dieet inhoudt. Voorgesteld is een onderscheid te maken in streng koolhydraat beperkte diëten die in de praktijk gebruikt worden voor behandeling van o.a overgewicht en/of diabetes type 2 waarbij sprake is van insuline resistentie EN ketogeen dieet therapie dat vooral bij specifieke stofwisselingsziekten en therapie resistente epilepsie wordt ingezet. Het verschil tussen de dieetvormen zit o.a. in het niveau van ketose dat gerelateerd is aan de verschillen in voedingskundige samenstelling. In het verlengde ligt de vraag wat zijn ketonen, wat is een goede en veilige ketose, wat betekent het voor je handelen als diëtist en wat zijn rode vlaggen?
15:30 16:00
Pauze
16:00 16:45
Endometriose en de rol van de diëtist Linda Swart Endometriose is een chronische gyneacologische aandoening die bij 6 tot 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorkomt. De aandoening gaat meestal gepaard met veel klachten, welke per persoon verschillen. Er zijn diverse behandelmethodes, zoals medicatie en/of een operatie. Steeds meer vrouwen zoeken daarnaast een aanvullende behandeling zoals een dieet. Het dieet kan endometriose niet genezen maar kan vermindering van klachten bieden. De rol van de diëtist is belangrijk bleek ook uit een onderzoek in het UMCG. Het endometriosedieet zoals we nu kennen is moeilijk toe te passen op langere termijn en kan leiden tot een onvolwaardig voedingspatroon. De taak van de diëtist is om de wetenschappelijke inzichten met betrekking tot het endometriosedieet te vertalen naar een praktisch en volwaardig voedingspatroon.
16:45 17:30
De nieuwe NDF Voedingsrichtlijn bij DM2, wat kan de diëtist er mee in de praktijk? Karen Freijer, Willy Gilbert, Alice Tekelenburg, Sylvia van Daalen
17:30 18:30
Pauze
18.30 19.15
Koemelkallergie, het tipje van de sluier. Jeanne de Jongh Regelmatig wordt je geconfronteerd met kinderen of volwassenen die klachten hebben na het gebruik van melkproducten. Voor de diëtist de taak om een juis tadvies te geven. Gaat het om koemelkallergie , een primaire of secundaire lactose intolerantie, een eosinofiele oesofagitis of een FPIES. Het advies zal net iets anders zijn. In deze presentatie worden de verschillen met betrekking tot diagnose en advies besproken.
19.15 19.45
Herstel van COVID-19
19.45 20.00
Afsluiting
Sprekers
Wil je ook lid worden ?
DCN is een beroepsorganisatie voor diëtisten in de eerstelijnszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en andere verwijzers.