Webinar  Journal Club               Alleen voor leden

27 juni 19.30 - 20.45 uur
Aanmelden

Journal Club 14 november 19.30 - 20.45 uur Online

Aanmelden

Scholing Ketogeen Dieet Wetenschappelijke onderbouwing en praktische toepassing

Aanmelden

Bij koolhydraatbeperkte voeding is deskundige begeleiding van een diëtist noodzakelijk

Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Het Network for Food Experts (NVVL), Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) en de Alliantie Voeding in de Zorg organiseren jaarlijks het VoedingNL-congres voor voedingsprofessionals, wetenschappers en beleidsmakers. Ter voorbereiding van het congres 'Koolhydraten en insulinegevoeligheid', dat op op 10 maart van dit jaar plaats vond, is een visiedocument ontwikkeld.

Begeleiding en maatwerk door een diëtist zijn essentieel.

Persbericht visiedocument koolhydraten
Het visiedocument is in het NTVD van 26 juni gepubliceerd en ook via deze link te lezen.
N.a.v. het verschijnen van het visiedocument is onderstaand persbericht gepubliceerd.

Voedingsexperts publiceren visie op koolhydraten
Minder calorieën, gevarieerd en gezond eten en meer bewegen verbeteren de werking van insuline bij mensen met overgewicht. Deze nieuwe leefstijl moet iemand de rest van zijn of haar leven kunnen volhouden. Dat zeggen professionals uit de wetenschap en de praktijk in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek dat 26 juni verschenen is. Zij geven daarin hun gezamenlijke visie op de relatie tussen koolhydraten en insulinegevoeligheid.

Invloed koolhydraten op werking insuline
Bij overgewicht en obesitas komt het vaak voor dat cellen minder gevoelig zijn voor de werking van insuline. Er blijft dan te veel bloedsuiker in het bloed zitten. Dat is niet gezond en kan zorgen voor het ontstaan van diabetes type 2. Een gezond voedingspatroon en bewegen zorgen voor een betere insulinegevoeligheid. Over de rol van koolhydraten hierbij was tot nu toe geen eenduidigheid. Dat leidt tot uiteenlopende adviezen door zorgverleners met onduidelijkheid voor patiënt en consument als gevolg.
Voedingsexperts bereikten nu overeenstemming over de rol van koolhydraten: de kwaliteit van de koolhydraten is belangrijker dan de kwantiteit. Kies gezonde koolhydraatbronnen, verse, gevarieerde en relatief weinig bewerkte voedingsmiddelen met complexe koolhydraten* en voldoende vezels. Kiest iemand voor een koolhydraatbeperkte voeding, dan is hierbij deskundige begeleiding van een diëtist noodzakelijk om te voorkomen dat tekorten ontstaan. De experts vinden het daarnaast belangrijk dat mensen zelf dát beweeg- en eetpatroon kiezen wat het beste bij hen past.

Visiedocument koolhydraten en insulinegevoeligheid
Het visiedocument ‘Koolhydraten en insulinegevoeligheid: visies van professionals in Nederland’ is opgesteld door het Network for Food Experts (NVVL), Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV), de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en de Alliantie Voeding in de Zorg. De experts gingen eerder in discussie hierover op het VoedingNL-congres in maart 2020.

Wil je ook lid worden ?

DCN is een beroepsorganisatie voor diëtisten in de eerstelijnszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en andere verwijzers.
Info lidmaatschap DCN

Heb je een vraag?

Wij beantwoorden deze zo snel mogelijk. 
Stel je vraag
shopping-cartmale