De samenstelling van bacteriën in de ontlasting van patiënten met de ziekte van Chrohn blijkt een voorspeller te zijn van ziekteactiviteit. Het meten van de bacteriën in de ontlasting biedt mogelijk een alternatief voor een endoscopie.
Het Maastricht UMC schrijft dat een endoscopie, waarbij de darmen met een camera bekijkt, duur, invasief en niet gehele vrij van mogelijke complicaties is.
Voor het onderzoek vergeleken de onderzoekers de ontlasting van 71 patiënten met de ziekte van Crohn, waaruit ze bijna tweehonderd monsters haalden: 97 actieve en 97 in een rustige periode.
Een specifiek bacterieprofiel bleek een onderscheid te kunnen maken tussen patiënten in de actieve fase en patiënten in de remissie-fase. In de ene periode zijn bepaalde bacteriën meer aanwezig zijn en minder in de andere (en andersom). In bijna 80 procent van de gevallen voorspelde een bepaalde bacteriesamenstelling correct of een patiënt zich in de actieve fase van de ziekte bevond.
Meer onderzoek
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De aandoening verloopt vaak afwisselend met relatief rustige periodes (zogeheten remissie) en actieve periodes met plotse verergering van klachten (buikpijn, vermoeidheid, bloedverlies). Patiënten moeten daarom regelmatig op controle bij de specialist om tijdig in te kunnen ingrijpen.
"Hoewel nog verder onderzoek vereist is, kan deze methode in de toekomst mogelijk wel een efficiënt en patiëntvriendelijk alternatief bieden voor het regelmatig uitvoeren van een endoscopie", aldus hoofdonderzoeker dr. Daisy Jonkers van het Maastricht UMC+. Daarnaast willen de Maastrichtse wetenschappers zich richten op onderzoek naar veranderingen in bacteriesamenstelling in de loop van de tijd. Zo zou een verergering van de ziekte mogelijk nog eerder kunnen worden geconstateerd.
Door: NU.nl