DCN Academy 15 juni 2022 30 jaar DCN De veelzijdigheid van de diëtist

49,50135,00

30 jaar DCN, de veelzijdigheid van de diëtist

Locatie: Hotel van der Valk, Veenendaal

scrol naar beneden voor het programma.

 

Wissen
Artikelnummer: N/B Categorieën: ,

Beschrijving

Programma DCN Academy 15-6-2022

Locatie: hotel v.d. Valk, Veenendaal

30 jaar DCN

De veelzijdigheid van de diëtist

(verschillende thema’s met een nadruk op gedragsverandering)

09.15 - 09.45 uur
Inloop, bezoek informatiemarkt

09.45- 10.15 uur

Felicitatie 30 jaar DCN  

10.15 – 11.00

Prof. Ingrid Steenhuis

Valkuilen en evidence-based technieken bij gedragsverandering

11.00 - 11.30 uur

Prof. Gerjan Navis, nefroloog UMCG

“Het belang van Natriumreductie. Een storend misverstand ontzenuwd: zoutbeperking is niet gevaarlijk.”

Prof. Gerjan Navis presenteert recent onderzoek met nieuwe gegevens over zout.

Op basis van de U-vormige relatie tussen zoutinname en sterfte wordt door sommige partijen betoogd dat te weinig zout  gevaarlijk is: een spaak in het wiel voor uitvoering van de richtlijnen.

11.30 – 12.10 uur

Pauze, bezoek informatiemarkt, proeven zoutarme soepen

Een van de adviezen van de Gezondheidsraad is het gebruik van zout te beperken.  Sommige gerechten zoals soep zijn  lastig op smaak te krijgen zonder zout. Na het succes van het ‘soep proeven’ bij de vorige Academy hebben we weer 2 zoutarme soepen ontworpen. De deelnemers van de DCN Academy wordt gevraagd hun oordeel over de soep te geven. We hebben ook weer een professionele jury.

12.10 – 12 40

Prof. Lisbeth Mathus , MDL arts

Non-alcoholische leververvetting

Er is veel aandacht voor niet-alcoholische leververvetting. Overgewicht is vaak de oorzaak en afvallen is belangrijk.
Lisbeth Mathus is MDL arts en erelid van DCN. In haar presentatie gaat ze in op de verschillende aspecten van leververvetting.
Internationale experts hebben gepleit voor een betere naamgeving. De term 'non-alcoholic fatty liver disease' wordt vervangen door 'metabolic-associated fatty liver disease'

12.40 – 13.10

Karen Freijer, algemeen manager Partnerschap Overgewicht Nederland (PON)

De ins and outs van een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Saxenda alleen vergoed krijgen als de patiënt een vergoed GLI programma volgt? Karen legt uit wat de rol van de diëtist in de huidige situatie kan zijn en wat de nabije toekomst (herziene richtlijn en zorgstandaard) aan verduidelijking gaat geven.

13.10 - 14.40

Lunchbuffet, bezoek informatiemarkt

Tijdens het buffet kunnen de zoutarme soepen ook nog geproefd worden

14.40 - 15.05 uur  Keuze uit 3 workshops

Marion Hoogkamer

De Polyvagaal therapie.

Deze therapie geeft inzicht in de werking van ons autonome zenuwstelsel die de basis vormt voor het ons veilig voelen en sociaal betrokken zijn.

Ismay Wiggers

Dat een gedragsverandering moeilijk is weet elke diëtist. ACT als nieuwe generatie gedragsveranderingsmethode plaatst de doelen van de cliënt in bredere context. De diëtist begeleidt de cliënt bij het behalen van de gestelde doelen, waarbij ACT de diëtist  fantastische tools biedt. Het behandelproces wordt overzichtelijker en krijgt meer diepgang. Het gaat niet meer om iets móeten, maar om iets wíllen…Niet meer vechten met jezelf, maar leren loslaten en de juiste keuzes maken. Een must voor elke diëtist die zichzelf ziet als coach. Als je de methode goed beheerst levert dit zowel de diëtist als de cliënt energie op. Met twee dagen training (www.factinpractice.nl)  in combinatie met zelfstudie en oefenen kan je al heel ver komen. Voor jezelf, als professional én voor je cliënt.

Netty van Kaathoven & Marie-Thérèse Hendriks (Auteurs ‘Vrij van eetbuien en emotie-eten’)

 'Als ik eet voel ik geen verdriet'

Wat is een effectieve aanpak van eetbuien en emotie-eten? Hoe ontwikkel je een ontspannen relatie met eten en emoties bij je cliënt?

15.10 - 15.35 uur Keuze uit 3 workshops

José Veen
Hoe om te gaan met een client met ASS die jouw praktijk bezoekt? Wat zijn aandachtspunten voor jou als diëtist  om te zorgen dat  je contact  kunt maken met deze client en waar moet je aan denken om het gedrag te begrijpen?
Natuurlijk is  de aanleiding voor een bezoek aan de diëtist gelinkt aan eten en drinken. Maar Voeding  en het omgaan met voeding kunnen bij mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) vaak heel complex  zijn.
‘Luisteren naar autisme’ betekent de link leggen naar allerlei prikkels  en lastige situaties in relatie tot voeding.Het duiden van een eetprobleem bij iemand met autisme is een puzzel, waarvan je de stukjes bij elkaar moet zoeken om tot een passende  aanpak te komen.
Jose Veen-Roelofs, (kinder)diëtist is gespecialiseerd in ASS en eetproblemen en geeft een inkijkje in haar ervaringen.

Yvonne Steenmetz.

Ken je het gevoel van teveel verantwoordelijk voelen voor de cliënt die je begeleidt? Of dat de cliënt zich van jou afhankelijk maakt? Of dat jij je best aan het doen bent, en de kar trekt?  In deze workshop laat ik de deelnemers 2 direct toepasbare manieren ervaren om de cliënt meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor zijn/haar eigen proces.

De ene manier gaat over hoe je als hulpverlener kijkt naar de cliënt. De andere manier gaat over hoe je de cliënt in een actievere rol zet en zijn/haar eigen oplossingen bedenkt.

Beide methodes worden uitgebreid toegelicht in mijn boek: "Over-gewicht: Leer lichter in het leven te staan, letterlijk en figuurlijk."

Sara van Grootel en Judith van Gennip van ‘Emotie-eten de baas’

Ken je ze? Cliënten die jou energie geven? Ze volgen je adviezen op en veranderen hun leefpatroon. Ideale cliënten! Maar wat doe je met cliënten die slachtoffergedrag vertonen of ja maar zeggen? Hoe laat je ze dan inzien wat ze niet willen inzien?
Wij laten met het Ouder-Volwassene-Kind-model uit de Transactionele Analyse mensen ervaren hoe ze vastzitten in hun eigen vicieuze cirkel. En hoe ze hieruit kunnen komen. Wil jij dit ook ervaren, zodat je dit kan toepassen in jouw praktijk?

15.40 - 16.10 uur

Fotomoment op de trap vanwege het 30 jarig jubileum

16.10 -  16. 20 uur

Juryrapport zoutarme soepen

16.20 -16.45 uur

Sacha Visser

Sacha participeert in wetenschappelijk onderzoek naar een mogelijke relatie tussen ADHD en voeding. In 2009 gaf het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan dat er onvoldoende wetenschappelijke kennis beschikbaar was op het vlak van ADHD en voeding. Wat zijn de effecten op symptomen van ADHD, hoe groot zijn ze, is het mogelijk met veranderingen in de voeding medicatie terug te dringen?
In 2014 zijn het RIVM en Karakter, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie te Nijmegen, gaan werken aan een gezamenlijk onderzoeksvoorstel.
Daarbij is de expertise van Sacha Visser gezocht op het toepassen van eliminatiediëten.
De resultaten van het onderzoek op de korte termijn zijn nu bekend en worden op 15 juni gepresenteerd. In het najaar zijn de gegevens op de lange termijn bekend.

16.45- 17.20 uur

Dr. Daniëlle Wolvers, Voedingscentrum

“Is suiker verslavend?”

Er is ruis over allerlei voedingsonderwerpen, waardoor de consument in verwarring raakt. Ook de diëtist gaat af en toe twijfelen: hoe zit het ook alweer? Is suiker nu wel of niet verslavend? Is bewerkte voeding de grote boosdoener?
De boodschap naar het grote publiek gaat vaak met one-liners.  Maar het hele verhaal is genuanceerd.
Danielle Wolvers van het Voedingscentrum gaat in op de wetenschappelijke feiten

17.20 - 17.30 uur

Afsluiting

17.30 - 18.30

Feestelijk borrel vanwege 30 jaar bestaan voor DCN leden

Locatie: Hotel van der Valk, Veenendaal

Extra informatie

lidmaatschap

DCN leden, Niet-leden, Studenten

Wil je ook lid worden ?

DCN is een beroepsorganisatie voor diëtisten in de eerstelijnszorg. De diëtisten werken vanuit hun eigen praktijk nauw samen met huisartsen en andere verwijzers.
Info lidmaatschap DCN

Heb je een vraag?

Wij beantwoorden deze zo snel mogelijk. 
Stel je vraag
shopping-cartmale